Αρτοπαρασκευάσματα

Πάντα με τις πιο αγνές πρώτες ύλες , όπως το αλεύρι Λήμνου από το μοναδικό σιτάρι “Λήμνος” και χωρίς την προσθήκη συντηρητικών και προσθέτων παρασκευάζουμε τα παξιμάδια Λήμνου, πλούσια σε φυτικές ίνες και ασύγκρητα σε νοστιμιά.

περισσοτερα

Παραδοσιακά ζυμαρικά

Η παρασκευή των παραδοσιακών ζυμαρικών της Λήμνου παραδοσιακά θυμίζει γιορτή καθώς οι γυναίκες με το φρέσκο αλεύρι νέας σοδιάς κάθε καλοκαίρι μαζεύονται στα σπίτια και με τραγούδια και χαρές φτιάχνουν τα ζυμαρικά του χρόνου. Εμείς στην "Οικογένεια Ποριάζη" διατηρήσαμε τις συνταγές και χρησιμοποιώντας το αλεύρι Λήμνου σας προσφέρουμε τα μοναδικά αυτά ζυμαρικα.

περισσοτερα

Αλεύρι

Εμείς στην “Οικογένεια Ποριάζη Λήμνος” πιστοί στις ρίζες μας και στην παράδοση του τόπου από το 1982 καλλιεργούμε στο νησί του Ηφαίστου την ξεχωριστή για την ποιότητα και την γεύση της τοπική ποικιλία σκληρού σίτου “Λήμνος”.

περισσοτερα

Εταιρία

company

1919

Ιδρύεται ο παραδοσιακός φούρνος στο χωριό Πορτιανού της Λήμνου από τον Νικόλαο Ποριάζη και την σύζυγό του Χρυσάνθη με στόχο να τροφοδοτεί με ψωμί και παξιμάδια τους κατοίκους του χωριού και όχι μόνο.

company

1937

Την λειτουργία του φούρνου συνεχίζει η προγιαγιά Χρυσάνθη μαζί με τον πρωτότοκο γιο της Κωνσταντίνο Ποριάζη.

company

1945

Τα ινία του φούρνου αναλαμβάνει ο ιδιαίτερα οξυδερκής και πολυπράγμων Κωνσταντίνος Ποριάζης ο οποίος το 1962 αγοράζοντας τον πρώτο Γερμανικό Φούρνο στο νησί μετατρέπει τον Φούρνο του σε ένα σύγχρονο αρτοποιείο.

company

1982

Ο Φούρνος περνά στα χέρια των δύο γιων του Κωνσταντίνου Ποριαζη, στον Νικόλαο και Δημήτριο Ποριάζη.Το αρτοποιείο μεταφέρεται στις υπάρχουσες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και εξοπλίζεται με σύγχρονα μηχανήματα.

company

1982

Οι δύο νέοι με διάθεση να εξελίξουν αυτό που έχουν αναλάβει προβαίνουν σε δύο σημαντικά βήματα: 1.Ενασχόληση με την καλλιέργεια των τοπικών ποικιλιών σιτηρών, Σιτάρι Λήμνος και Κριθάρι “Παναγιά”, 2.Προσανατολισμός στις αγορές εκτός νησιού με στόχο την μαζικότερη διακίνηση των προϊόντων ,κατά βάση των παξιμαδιών.

company

2004-2010

Στην περίοδο αυτή λαμβάνουν χώρα δύο επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί των μηχανημάτων της βιοτεχνίας . Παράλληλα ξεκινά η συνεργασία με αγρότες του νησιού στα πλαίσια συμβολαιακής Γεωργίας με στόχο την μεγαλύτερη καλλιέργεια και παραγωγή των τοπικών ποικιλιών σιτηρών.

company

2009

Ξεκινά η συνεργασία μας με το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής που Πανεπιστημίου Αιγαίου.

company

2015

Έναρξη ενασχόλησης της τέταρτης γενιάς της οικογένειας με την οικογενειακή επιχείρηση παράλληλα με την δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής παραδοσιακών ζυμαρικών .

company

2016

Η Αρτοποιία “Η Λήμνος” μετατρέπεται σε “Οικογένεια Ποριάζη-Λήμνος” , με νέο λογότυπο και εταιρική ταυτότητα.

company

2017

Η Οικογένεια Ποριάζη Λήμνος, αξιοποιώντας το εκλεκτής ποιότητας αλεύρι που παράγει ξεκινά την συσκευασία του σε σακουλάκια του 1kg και την διάθεσή σε υπεραγορές και όχι μόνο.

next
prev

Αφιερώματα

  1. Γαστρονομία
  2. Λαογραφία
  3. Πρωτογενής Τομέας
  4. Νέα
30.12.2019

Μοσχάρι λεμονάτο σε φέτες με Φλωμάρι

Υλικά (για 6 άτομα): 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (σπαλομύτα ή στρογγυλό) 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα 1 ½ λεμόνι τον χυμό 2 σκελίδες σκόρδο 2 δάφνες ¼ κ.γ. μπούκοβο 1 ½ κ.γ. αλάτι 200 ml. λευκό κρασί 600 ml. Ζωμό κότας 100 ml. ελαιόλαδο Για το Roux: 20 γρ. βούτυρο 20 γρ. αλεύρι γ.ο.χ Για το...

περισσοτερα
30.12.2019

Δίπλες με μέλι, κανέλα και καρύδια

Συστατικά 250 γρ. αλεύρι σταρένιο – 250γρ. αλέυρι γ.ο.χ. 5 αβγά, μεσαία 1 πρέζα αλάτι 2 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική σπορέλαιο, αρκετό για το τηγάνισμα        Για το σιρόπι 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 800 γρ. νερό χυμό, από 1 λεμόνι 2 στικ κανέλα 50 γρ. μέλι        Για το σερβίρισμα μέλι κανέλα, τριμμένη καρύδια...

περισσοτερα
30.12.2019

Καναπεδάκια σολομού με κρέμα τυριού και χαβιάρι

Σε ένα τραπέζι, ωραία ιδέα για να τιμήσετε τους καλεσμένους σας και όχι μόνο είναι να σερβίρετε καναπεδάκια σολομού μέχρι να γίνουν οι τελευταίες προετοιμασίες για το δείπνο. Επίσης, αν έχετε στο πρόγραμμα να ξενυχτήσετε, μπορείτε να τα παρουσιάσετε εν...

περισσοτερα
30.12.2019

Ιδέες και λύσεις για το Πρωτοχρονιάτικο Τραπέζι

Το γιορτινό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς πλησιάζει και δεν μπορούμε παρά να ετοιμαζόμαστε ώστε να ευχαριστήσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα με λαχταριστά πιάτα γεμάτα νοστιμιά και αγάπη. Επειδή λοιπόν τρώγοντας έρχεται η όρεξη, την πιο καλή αρχή δημιουργήστε την με νόστιμα και...

περισσοτερα
23.11.2019

Νοέμβρης ο Μεσοσπορίτης

Ο Νοέμβρης είναι κατεξοχήν, μήνας αφιερωμένος στους γεωργούς. Από τις γεωργικές εργασίες του μηνός, που είναι όλες επείγουσες, ιδιαίτερα αυτή της σποράς των σιτηρών ο Νοέμβριος έχει διάφορα ονόματα μεταξύ των οποίων: Σποριάς, Σπαρτός, Σπορίτης, Σπορέας, Σποριάρης ή Μεσοσπορίτης. Το όνομα...

περισσοτερα
18.06.2019

H Ιστορία Του Ψωμιού Στην Ελλάδα Μέσα Από Σπάνιο Φωτογραφικό Υλικό

Η ιστορία του ψωμιού ξεκινάει πριν από 30.000 χρόνια στην Ευρώπη.    Το πρώτο ψωμί που φτιάχτηκε πιθανόν να ήταν μια εκδοχή πάστας σιτηρών, φτιαγμένης από καβουρδισμένους και αλεσμένους κόκκους δημητριακών και νερό, και μπορεί να προέκυψε τυχαία κατά το μαγείρεμα ή...

περισσοτερα
01.12.2017

Τα ροζ φλαμίνγκο της Λήμνου

Παρατηρώντας την ομορφιά της φύσης ... Ροζ φλαμίνγκο,ολόλευκοι  κύκνοι, λεπτεπίλεπτοι λευκοτσικνιάδες, καμαρωτές νησιώτικες πέρδικες, μικρόσωμα κιρκινέζια και πολλά άλλα . Η Λήμνος είναι το σπίτι τους.Ενδιάμεσος σταθμός ανάπαυσης και τόπος διαχείμανσης για δεκάδες είδη μεταναστευτικών πουλιών, η Λήμνος αποτελεί μία ιδανική...

περισσοτερα
25.11.2017

Στα καζάνια της Λήμνου σαν βρεθείς το πιο γευστικό ούζο θα γευτείς!

  Αρώματα από γλυκάνισο, ξύλο που καίγεται ,μήλο και  κιδώνι είναι ορισμένα μόνο από αυτά που μονοπωλούν την όσφρηση όσων περιδιαβαίνουν στα σοκάκια των χωριών της Λήμνου κυρίως τις νυχτερινές ώρες,τα βράδια του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη.          H παραγωγική διαδικασία      ...

περισσοτερα
01.11.2019

Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας 2019-2020 Οικογένειας Ποριάζη

  Την δεύτερη εβδομάδα του Νοέμβρη υπολογίζεται να ξεκινήσει για φέτος το project της συμβολαιοποιημένης καλλιέργειας της επιχείρησής μας. Καλώς εχόντων των πραγμάτων και με τη βοήθεια των προβλεπόμενων βροχοπτώσεων, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουμε τόσο εμείς οι ίδιοι όσο και οι...

περισσοτερα
04.07.2019

Οικογένεια Ποριάζη: Καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών για την παραγωγή προϊόντων που «μυρίζουν» Λήμνο

Εχοντας ως αφετηρία τη διατήρηση της παράδοσης και της ανάδειξης του νησιού της Λήμνου, ο Δημήτρης και ο Νίκος Ποριάζης ξεκίνησαν το 1981,στο χωριό Πορτιανού της Λήμνου, τη διάσωση του σπόρου των τοπικών ποικιλιών σιταριού Λήμνος και κριθαριού Παναγιά. Σκοπός τους ήταν να τις καλλιεργήσουν...

περισσοτερα
18.01.2018

Συνέντευξη με έναν αγρότη πρότυπο για την Λήμνο - Κώστας Τσουβαλάς

  Στην εταιρία "Οικογένεια Ποριάζη - Λήμνος" επενδύουμε και πιστεύουμε στις διαπροσωπικές επαγγελματικές σχέσεις που χτίζονται στην αμοιβαία ειλικρίνεια, πίστη και προσπάθεια σε ένα κοινό όραμα, αυτό της αναβίωσης της Λήμνου ως σιτοβολόνα. Στα πλαίσια αυτά μέσα από τα χρόνια συνεργασίας...

περισσοτερα
14.11.2017

Nοέμβρη οργώματα κι ελιές, δεν απολείπουν οι δουλειές.

Νοέμβρης ο Σποριάς ή ο Μεσοσπορίτης Στο λαϊκό καλεντάρι ο Νοέμβριος ονομάζεται: Σποριάς και Μεσοσπορίτης, λόγω της σποράς δημητριακών και οσπρίων . Βροχάρης για τις βροχές του. Ανακατωμένος, λόγω των ακατάστατων καιρικών συνθηκών. Κρασομηνάς , επειδή ανοίγονται τα βαρέλια με το...

περισσοτερα
10.07.2020

Taste Olymp Awards: Τέσσερις διακρίσεις για τα προϊόντα της Οικογένειας Ποριάζη

Ο διεθνής διαγωνισμός εξειδικευμένης αξιολόγησης ‘’Taste Olymp Awards’’ με τα βραβεία ανώτερης γεύσης τροφίμων και ποτών, ανακοίνωσε τα βραβευμένα προϊόντα για το 2020 τόσο για χώρες της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Τα υψηλής ποιότητας εξεταζόμενα δείγματα που συμμετείχαν, ξεπέρασαν τα...

περισσοτερα
19.12.2019

Επισφράγγιση συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

       Στην Οικογένεια Ποριάζη δεν ξεχνάμε τις ρίζες μας , η επιχείρησή μας αποτελεί τον παλιότερο οργανωμένο φούρνο στο νησί ο οποίος παρέχει από τότε εώς σήμερα όχι μόνο ψωμί αλλά παξιμάδια και παραδοσιακά ζυμαρικά όλα παρασκευασμένα  από σιτάρια...

περισσοτερα
06.04.2019

Η ''Οικογένεια Ποριάζη - Λήμνος'' στη 3rd Gourmet Exhibition

Σάβ, 6 Απρ. 1 μ.μ. – 9 μ.μ. Κυρ, 7 Απρ. 11πμ - 9μμΔευ,8 Απρ. 11πμ - 9μμΑποθήκη Γ' Λιμάνι, Θεσσαλονίκη Η 3rd Gourmet Exhibition είναι γεγονός. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στη Θεσσαλονίκη, στην καρδιά της πόλης θα λάβει χώρα με μεγάλη επιτυχία η καθιερωμένη...

περισσοτερα
15.03.2019

Συμμετέχουμε - Food Expo 2019

Για 6η συνεχόμενη χρονιά, στα πλαίσια προωθητικών ενεργειών, η Οικογένεια Ποριάζη-Λήμνος θα συμμετέχει στην μεγαλύτερη Έκθεση Τροφίμων και Ποτών την Food Expo 2019, ή οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.  Σκοπός της συμμετοχής μας στη Food Expo είναι να αναδείξουμε, μέσα από τα...

περισσοτερα
Σημεία πώλησης

Αρτοποιία - Οικογένεια Ποριάζη - Λήμνος

Επισφράγγιση συνεργασίας με Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 Στην Οικογένεια Ποριάζη δεν ξεχνάμε τις ρίζες μας , η επιχείρησή μας αποτελεί τον παλιότερο οργανωμένο φούρνο στο νησί ο οποίος παρέχει από τότε εώς σήμερα όχι μόνο ψωμί αλλά παξιμάδια και παραδοσιακά ζυμαρικά όλα παρασκευασμένα  από σιτάρια και κριθάρια της Λήμνου . Γνώμονας των δράσεών μας σε κάθε περίπτωση είναι η ανάδειξη της γευστικής κληρονομιάς του νησιού μέσα από την παραγωγή προϊόντων συνδεδεμένα με την παράδοση του τόπου μας αλλά παρασκευασμένα σύμφωνα με σύγχρονα μέσα και προδιαγραφές. 

 

  Στα πλαίσια αυτά στην “Οικογένεια Ποριάζη-Λήμνος”  τα τελευταία 6 χρόνια όπου οι δυσκολίες στην αγορά αυξάνονται , εμείς ερχόμαστε εμπράκτως ολοένα και πιο κοντά στο όραμά μας και στην υλοποίηση των στόχων μας δημιουργώντας δύο νέες γραμμές παραγωγής και διευρύνοντας το δίκτυο συνεργατών μας. Έτσι επενδύσαμε σε εξοπλισμό για την παραγωγή παραδοσιακών ζυμαρικών αλλά και στην τυποποίηση του Λημνιού αλεύρου δικής μας παραγωγής ενώ παράλληλα αυξήσαμε τα σημεία πώλησης των προϊόντων μας στην Ελλάδα.

                       

   Στο ταξίδι μας αυτό από το 2009 έχουμε συνοδοιπόρους το τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου το οποίο φροντίζει να μας προβληματίζει γόνιμα και να μας δίνει τα απαραίτητα ερεθίσματα για τα επόμενά μας βήματα. Ωστόσο ήρθε το πλήρωμα του χρόνου όπου η συνεργασία μας διευρύνεται και πλέον πιο στοχευμένα από ποτέ , με μεθοδικότητα και διάθεση για δουλειά στοχεύουμε στο να εξελίξουμε τα προϊόντα μας ακόμη περισσότερο αξιοποιόντας πρώτες ύλες του νησιού οι οποίες κρίνουμε πως δεν έχουν αναδειχθεί ακόμη . 

 

 Το έργο με ακρωνύμιο «NewCracker» κατατάσσεται σε προγράμματα παρεμβάσεων για συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς (πανεπιστήμιο) υπό την αιγίδα της υπηρεσίας ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ του Υπουργείου Ανάπτυξης Και Επενδύσεων, και προβλέπεται να διαρκέσει 30 μήνες με συνολικό προϋπολογισμό 447.754,38 €, ο οποίος κατανέμεται μεταξύ πανεπιστημίου και επιχείρησης για να εξυπηρετήσει εργαστηριακές πειραματικές δοκιμές και πιλοτικές δοκιμές. Πανελλαδικά εγκρίθηκαν ~200 έργα από σύνολο >2000 υποβολών.

  Στην προσπάθεια αυτή αισθανόμαστε ευγνώμονες για την συνεργασία μας με την συγκεκριμένη ομάδα του Πανεπιστημίου η οποία θα έχει  συντονιστή τον Αν. καθηγητή  κο Κώστα Γκατζιώνη και  θα απαρτίζεται από ερευνητές με ειδίκευση στη μελέτη , μέτρηση και κατανόηση των αντιδράσεων προς τρόφιμα και ποτά χρησιμοποιωντας διαφορετικές μεθόδους έρευνας. Η ομάδα αυτή ακαδημαϊκών και Διδακτορικών φοιτητών θα συνεργαστεί στενά με το τμήμα ανάπτυξης νέων προϊόντων της επιχείρησής μας (RND) με στόχο την δημιουργία, μελέτη και παρουσίαση νέων και σύγχρονων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, με σεβασμό στην τοπική οικονομία, βασισμένα στη αξιοποίηση τοπικών ποικιλιών και την ενίσχυση της κυκλική οικονομίας στο οικοσύστημα του Β. Αιγαίου. Παράλληλα θα στοχεύει στην ενίσχυση των  συνεργιστικών καλλιεργειών και της  συμβολαιακής γεωργίας, την αξιοποίηση παραπροϊόντων τοπικών παραγωγών τροφίμου ως εναλλακτικών πρώτων υλών ,  την εισαγωγή της οικολογικής-καινοτομίας και στη συσκευασία με την δημιουργία τέτοιων προσαρμοσμένων στις επερχόμενες τάσεις. 

  Το έργο αυτό αποτελεί την πιο μεθοδευμένη προσπάθεια δημιουργίας νέων προϊόντων τα οποία όχι μόνο ανταποκρίνονται  στις νέες διατροφικές συνήθειες αλλά παράλληλα λειτουργούν στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας θετικά απέναντι στο περιβάλλον . 

  Το μέλλον είναι μπροστά και με σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνία που ζούμε μας επιφυλάσει τα καλύτερα, μένει μόνο να πιστέψουμε σε αυτά!

 

            ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΡΙΑΖΗ ΛΗΜΝΟΣ

        ΠΟΡΤΙΑΝΟΥ ΛΗΜΝΟΥ 

             17/12/2019