Ανακύκλωση ψωμιού: Tίποτα δεν πάει χαμένο…

Ανακύκλωση ψωμιού: Tίποτα δεν πάει χαμένο…

Σε μια εποχή όπου η πείνα δεν είναι και τόσο ασυνήθιστη όσο πολλοί πιστεύουμε, είναι απαράδεκτο και ανήθικο να πετιούνται τρόφιμα. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το ψωμί, που θεωρείται βασικό είδος τροφίμου, ανήκει στην παραδοσιακή διατροφή και έχει ιδιαίτερη θρεπτική αξία.

Ας δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την κακιά συνήθεια. Πως όμως θα το πετύχουμε;

IMG 2467 1 e1538665120546

Παρακάτω θα δούμε εύκολους τρόπους να αξιοποιήσουμε το ψωμί που περίσσεψε:

  1. Τρίμμα

Η παραγωγή τρίμματος δεν είναι κάτι νέο. Αν λοιπόν αντί για φρυγανιά όπως συνηθίζεται, χρησιμοποιήσουμε ψωμί, ακόμα και μαύρο, μπορούμε να πάρουμε απλό τρίμμα. Η παραγωγή γίνεται σε 2 στάδια: στο πρώτο, το ψωμί κόβεται σε μικρότερα κομμάτια τα οποία τοποθετούνται στον φούρνο στους 130-140ο C για 60-90 λεπτά τουλάχιστον, ώστε να στεγνώσει τελείως. Ο λόγος που θέλουμε χαμηλή θερμοκρασία είναι για να μην πάρει γεύση και χρώμα καμένου. Αφού ψηθεί και κρυώσει, στη συνέχεια αλέθεται στη μηχανή τρίμματος (ή στο blander) και αποκτά την κατάλληλη κοκκομετρία. Όσο πιο μικρός ο τελικός κόκκος, τόσο πιο εύκολα απορροφά το νερό. Το τρίμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δεσμευτικός παράγοντας νερού σε προϊόντα κρέατος, όπως χάμπουργκερ, λουκάνικα και σνίτσελ και είναι ιδανικό για πανάρισμα κάθε είδους. Επίσης αποτελεί μέρος της συνταγής στις παραγωγές σαλατών τύπου αλοιφής.

TOK5216

  1. Κρουτόν και bake rolls

Η καλύτερη πρώτη ύλη για κρουτόν είναι το ψωμί του τοστ που περίσσεψε, λευκό και ολικής άλεσης, φτάνει να μην έχει συντηρητικά. Είναι αφράτο και γευστικό. Παίρνουμε τις φέτες του τοστ και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Φρυγανίζουμε τους κύβους για 15-30 λεπτά στους 130ο-140ο C ώστε να στεγνώσουν και να ροδίσουν. Μπορούμε να κάνουμε κρουτόν απ’ όλα τα ψωμιά του φούρνου.

Για την παραγωγή bake rolls η καλύτερη πρώτη ύλη είναι τα κουλούρια Θεσσαλονίκης. Κόβονται σε πολύ λεπτές φέτες και φρυγανίζονται όπως τα κρουτόν. Είναι τόσο καλή η ποιότητα των bake rolls που παράγονται, που μάλιστα, κάποιοι επαγγελματίες παράγουν σκόπιμα περισσότερη ποσότητα από κουλούρια για να τα χρησιμοποιήσουν για αυτό τον σκοπό. Τα κρουτόν και τα bake rolls αποκτούν πολύ καλύτερη γεύση αν τα μαρινάρουμε πριν το φρυγάνισμα. Πρώτα ψεκάζουμε με ελαιόλαδο καλής ποιότητας και έπειτα χρησιμοποιούμε αλάτι, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, σκόρδο και κρεμμύδι σε σκόνη, μόνα τους ή με τον συνδυασμό που σας αρέσει.

crouton

  1. Σπιτικά παξιμάδια

Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε μέτριες φέτες, ψήστε το στους 60°C για 40 λεπτά και απολαύστε τέλεια παξιμάδια!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε τύπου ψωμί ειδικά ολικής, πολύσπορο ή σίκαλης, αν θέλετε μπορείτε να αρωματίσετε, πασπαλίζοντας με ξερά μυρωδικά ή μπαχαρικά όπως γλυκάνισο, κανέλα, θυμάρι ή να κόψετε μια σκελίδα σκόρδο στην μέση και να την τρίψετε ελαφρά σε κάθε φέτα.

063 thumb large

Πέρα από αυτά, η πρώτη και πιο ‘’ιερή’’ μορφή ανακύκλωσης είναι να χαρίσετε το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα που περίσσεψαν σε κάποιο συνάνθρωπο που τα έχει ανάγκη ή σε κάποιο ίδρυμα που προσφέρει γεύματα αγάπης ή κάνει διανομή τροφίμων. Μια δεύτερη εναλλακτική είναι να τα δώσετε σε γνωστούς σας που έχουν τετράποδους φίλους.

 

Πηγή: Περιοδικό Α-Ζ

Facebook Twitter Google+ Pinterest