Τα ροζ φλαμίνγκο της Λήμνου

Τα ροζ φλαμίνγκο της Λήμνου

Παρατηρώντας την ομορφιά της φύσης ...

Ροζ φλαμίνγκο,ολόλευκοι  κύκνοι, λεπτεπίλεπτοι λευκοτσικνιάδες, καμαρωτές νησιώτικες πέρδικες, μικρόσωμα κιρκινέζια και πολλά άλλα . Η Λήμνος είναι το σπίτι τους.Ενδιάμεσος σταθμός ανάπαυσης και τόπος διαχείμανσης για δεκάδες είδη μεταναστευτικών πουλιών, η Λήμνος αποτελεί μία ιδανική επιλογή για την παρατήρηση τους.

Κιάλια, φωτογραφικές μηχανές και αγάπη για τη φύση, είναι ο βασικός εξοπλισμός. Μία δραστηριότητα με επιστημονικό ενδιαφέρον που αποτελεί ταυτόχρονα και μία σπάνια αισθητική εμπειρία.

b5ecd6c5b871d4fd8f232f0245275e71 L

Φλαμίνγκο ή περγιαλίτης 

 Ο περγιαλίτης είναι ένα καλοβατικό πουλί με πολύ μακριά πόδια και πολύ μακρύ λαιμό επίσης. Η μορφή του ράμφους του παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα. Η κάτω γνάθος είναι σταθερή, ενώ η άνω είναι ενωμένη με το κρανίο του με μια κινητή πλάκα κι έτσι μετακινείται ελαφρά.Με τη μικρή αυτή κίνηση της άνω γνάθου γίνεται η διήθηση της λάσπης και η κατακράτηση των ζωικών οργανισμών που υπάρχουν μέσα στη λάσπη αυτή. Το δίχρωμο ράμφος του είναι λυγισμένο προς τα κάτω. Το πτέρωμα του φλαμίγκο είναι λευκό με ροζ έως έντονο κόκκινο χρώμα στις φτερούγες.

 

φλαμινγο

 

Ετυμολογία ονόματος:

 Η ελλνηνική λέξη φλαμίνγκο  προέρχεται από την  αγγλική " flamingo" που έχει τις ρίζες της στην  πορτογαλική " flamingo " που σημαίνει το χρώμα της φωτιά , η οποία με την σειρά της έχει τις ρίζες της στην λατινική λέξη   flamma.

 

Που κατοικούν ; 

Τον περγιαλίτη τον βρίσκουμε σε πλημμυρισμένες περιοχές, σε λασπώδη μέρη, σε λιμνοθάλασσες, σε παράκτιες περιοχές με πολύ μικρό έως ελάχιστο βάθος νερού. Κατασκευάζει τη φωλιά του κατά αποικίες πάνω σε λοφίσκο από λάσπη, που ανασύρουν από τα ρηχά νερά.

images 2  images

Τα φλαμίνγκο στην Λήμνο

Περισσότερα από 12 χιλιάδες σπάνια πουλιά φιλοξενούνται αυτόν το χειμώνα στους υγροτόπους της Λήμνου. Τα μοναδικής ομορφιάς φλαμίνγκο, οι  επιβλητικοί κύκνοι , οι πάπιες και πολλά άλλα σπάνια μεταναστευτικά πουλιά, βγήκαν αυτόν το χειμώνα καταφύγιο στους υγροτόπους της Αλυκής, της Χορταρόλιμνης και της Ασπρόλιμνης. Οι κυριότεροι λόγοι που οι επιστήμονες αποδίδουν την «προτίμησή τους» για τους συγκριμένους υγροτόπους είναι κυρίως λόγω των κλιματικών συνθηκών, αλλά και σε διάφορους άλλους παράγοντες που έχουν οδηγήσει τα μεταναστευτικά πουλιά να χαράξουν νέους δρόμους. Περισσότερα από 3.800 φλαμίνγκο, 6.000 πάπιες και διάφορα άλλα υδρόβια παρυδάτια πουλιά φιλοξενούνται κάθε χρόνο  και στις τρεις λίμνες Αλυκή, Χορταρόλιμνη και Ασπρόλιμνη που βρίσκονται στον κόλπο του Μούδρου, στην περιοχή του αεροδρομίου, στο Παλαιό Πεδινό και στη Νέα Κούταλη.Εκτός από τους υγρότοπους, ακόμη και μέσα σε κατοικημένες περιοχές μπορεί κανείς να συναντήσει σπάνια πουλιά. Στα χωριά Ρουσοπούλι, Ρεπανίδι, Κοντοπούλι και Καλλιόπη φωλιάζουν κιρκινέζια, μικρόσωμα γεράκια που ζουν κοντά στους ανθρώπους, και φτιάχνουν τις φωλιές τους στα κεραμίδια των σπιτιών ή σε ερείπια.

Με την επόμενη ευκαιρία λοιπόν σας προτείνουμε να πάρετε τα κιάλια σας και τις φωτογραφικές μηχανές σας και να μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά αυτό το μοναδικό πτηνό !

 

Facebook Twitter Google+ Pinterest