Η Λήμνος καλλιεργεί και πάλι σιτάρι  " Λήμνος"

Η Λήμνος καλλιεργεί και πάλι σιτάρι " Λήμνος"

Το όνομα της Λήμνου λέγεται πως προέρχεται από την ομηρική λέξη “λήιον “ που προσδιορίζει το σπαρμένο με σιτηρά χωράφι, τον αργό. Το έδαφος του νησιού πλούσιο ,ηφαιστειογενές με πεδιάδες εύφορες και φιλόξενες για να ευδοκιμήσουν πληθώρα σπόρων . Έτσι και τα σιτηρά καλλιεργήθηκαν σε μεγάλες ποσότητες από τους Λημνιούς αγρότες. Δίκαια λοιπόν , η Λήμνος αποτέλεσε τον σιτοβολώνα της Αθήνας κατά τους αρχαϊκούς χρόνους.

Ξεχωριστές ποικιλίες σιταριού που καλλιεργούνταν στο νησί , όπως η τοπική ποικιλία σιτάρι ”Λήμνος” ,κριθάρι “Παναγιά” κ.α διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της γαστρονομίας του τόπου και όχι μόνο αφού με μεγάλες ποσότητες τροφοδοτούσαν το Άγιο όρος αλλά και άλλα μέρη της Ελλάδος. Ακόμα και σήμερα, το σήμα κατατεθέν της Λήμνου είναι τα σπαρμένα σιταροχώραφα που φθάνουν ως την άκρη της θάλασσας.

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα προηγούμενα χρόνια οι τοπικές αυτές ποικιλίες σιτηρών είχαν πάψει να καλλιεργούνται ή ακόμη είχαν σχεδόν εξαφανιστεί για διαφόρους λόγους. Ενάντια σε αυτό γίνονται κάποιες οργανωμένες προσπάθειες για να βρεθούν οι σπόροι και να καλλιεργηθούν εκ νέου στα εδάφη της Λήμνου προκειμένου να διασωθούν οι τοπικές αυτές ποικιλίες και να διαφυλάξουμε την παράδοση του τόπου μας.

Σιωπηλά εδώ και περίπου 15 χρόνια η “Οικογένεια Ποριάζη” και συγκεκριμένα ο Νίκος και ο Δημήτρης Ποριάζης μετά από έρευνα που έκαναν για την ανεύρεση των σπόρων που αντιστοιχούν στην τοπική ποικιλία σιτάρι “Λήμνος” κατάφεραν να την εντοπίσουν και να ξεκινήσουν την καλλιέργειά του .Με το πέρας του χρόνου η ποσότητα αυτή ήταν αρκετή ώστε να καλύψει στο 100 % την καθημερινή παραγωγή του ψωμιού , των παξιμαδιών και του Φλωμαριού της επιχείρησης “Οικογένεια Ποριάζη -Λήμνος” . Τα τελευταία χρόνια προκειμένου να καλυφθούν οι όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις για παραγωγή του σιταριού “Λήμνος” ξεκινήσαμε συνεργασία στα πλαίσια συμβολαιακής καλλιέργειας με αγρότες του νησιού.

Οι συνεργασίες αυτές σταδιακά αυξάνονται και σε αριθμό αλλά και σε ποσότητα παραγόμενου καρπού .Στα πλαίσια αυτά αξίζει να αναφέρουμε πως κομβικής σημασίας είναι η συνεργασία μας με το Πανλημνιακό Σχολικό Ταμείο(Μητρόπολη Λήμνου) , τον κο Τσουβαλά και άλλους.

Facebook Twitter Google+ Pinterest