Βλαχόπιτα της γιαγιάς: Η πιο γρήρορη τυρόπιτα που έχεις φτιάξει ποτέ!

Βλαχόπιτα της γιαγιάς: Η πιο γρήρορη τυρόπιτα που έχεις φτιάξει ποτέ!

Οι πίτες στη χώρα μας τιμούνται ιδιαίτερα μιας και κάθε περιοχή έχει την δική της παραδοαική πίτα με ότι γέμιση μπορείτε να φανταστείτε. Λίγο πολύ όλοι έχουμε την ανάμνηση της γιαγιάς μας να φτιάχνει συνήθως τις Κυριακές πότε τυρόπιτα και πότε κολοκυθόπιτα και να μας λέει «φάε παιδί μου από τη πίτα που σου έφτιαξα», γιαυτό και όλοι μας τις αγαπάμε. 
Η Βλαχόπιτα είναι πραγματικά ότι πιο εύκολο μπορείτε να φτιάξετε. 
Είναι τόσο απλή και πιστέψτε με θα ενθουσιαστείτε που θα ανοίξετε φύλο τόσο εύκολα που θα τη ξανά κάνετε σίγουρα. Το φύλο αυτό μπορείτε να το κάνετε και για "κανονική" πίτα απλά θα πρέπει να κάνετε τη δόση x2.
Χάρη στο σταρένιο Αλεύρι Λήμνου η πίτα σας θα γίνει τόσο τραγανη και νόστιμη που όλοι θα θέλουν τη συνταγή.   
 
Τι θα χρειαστείτε:
  • 2 κούπες Σταρένιο Αλεύρι Λήμνου
  • 1/4 κούπα νερό
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 1/3 κ.γ μαγιά ξηρή
 
Για τη γέμιση θα χρειαστείτε:
  • ελαιόλαδο
  • 400-500 γρ φέτα
 
Εκτέλεση:
 
1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνει ένα λείο ζυμάρι που να μη κολλάει στα χέρια.
2. Το αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο για περίπου 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. 
3. Στο μεταξύ τρίβουμε την φέτα μας ώστε να την έχουμε έτοιμη για όταν χρειαστεί.
4. Αφού φουσκώσει το ζυμάρι μας ρίχνουμε λίγο από το σταρένιο αλεύρι Λήμνου στο πάγκο και ανοίγουμε, όσο γίνεται σε ορθογώνιο σχήμα το φύλο μας.
5. Μόλις ανοίξει, ρίχνουμε ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνεια και απλώνουμε τη φέτα που έχουμε ήδη τρίψει.
6. Διπλώνουμε τις δύο πλευρές, ρίχνουμε πάλι ελαιόλαδο και τυρί και διπλώνουμε τα πλαϊνά. Κοινώς, να γίνει ένας φάκελος, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.
7. Έπειτα το κάνουμε ρολό, το πιέζουμε σα φυσαρμόνικα (από τις άκρες πρός το κέντρο) και το βάζουμε μέσα στο πυρέξ.
8. Μόλις το βάλουμε στο πυρέξ το πιέζουμε ωστε να απλωθεί η ζύμη με τη γέμιση παντού.
9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο στον αέρα για περίπου 50-60’ ανάλογα το επιθυμητό ψήσιμο. 
 
Το μυστικό είναι να βάλεις τόσο όσο ελαιόλαδο, αλλά χωρίς τσιγκουνιές και φυσικά μπόλικο τυράκι.
Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα μπορείτε να βάλετε φέτα και ανθότυρο μαζί. 
 
sads
 
Συνταγή / Φωτογραφίες: Αγγελική Τσουκαλά
 
 
 
 
 
 
Facebook Twitter Google+ Pinterest