Ελιόψωμο νόστιμο και μυρωδάτο.

Ελιόψωμο νόστιμο και μυρωδάτο.

Ποιος δε νοσταλγεί το φαγητό που έφτιαχνε η γιαγιά του; Το φαγητό των παιδικών μας χρόνων που εκπέμπει θαλπωρή, φροντίδα και αγάπη! 
Νόστιμο και μυρωδάτο ελιόψωμο που κανείς δεν θα του αντισταθεί! Με το που βγει από το φούρνο δεν θα κρατηθεί κανείς να μην το δοκιμάσει. Είναι ιδανικό για τις μέρες νηστείας. Βέβαια αν Αν δε νηστεύετε, προσθέστε φέτα και απογειώστε το σε γεύση!
 
Υλικά:
• 1 kg αλεύρι σταρένιο Λήμνου Οικογένειας Ποριάζη
• 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
• 2 ποτήρια χλιαρό νερό
• 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο 
• 2 κτγ. ζάχαρη
• 3 φλιτζάνια ελιές ροδέλα
• Λίγο αλάτι
 
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ τοποθετούμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το νερό και ανακατεύουμε.
2. Αφήνουμε το μείγμα  για 5" στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά. 
3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σταρένιο αλεύρι Λήμνου, ζυμώνουμε ελαφρώς και έπειτα προσθέτουμε το αλάτι, το ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πάλι.
4. Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
5. Έπειτα προσθέτουμε τις ελιές, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ζυμώνουμε ξανά.
6. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο μπόλ, σκεπάζουμε με μεμβράνη ή με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά.
7. Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο ψωμάκια.
8. Βάζουμε την  γάστρα στο φούρνο στους 200° να ζεσταθεί καλά.
9. Μόλις η γάστρα κάψει καλά και ο φούρνος φτάσει την θερμοκρασία που θέλουμε, βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο, στρώνουμε μέσα μία λαδόκολλα και τοποθετούμε τα δύο ψωμάκια.
10. Τέλος ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° για περίπου μια ώρα.
 
Καλή απόλαυση!
 
image1
 
Συντγή / Φωτογραφίες: Χριστίνα Βρακά, @apla_spitika
 
Facebook Twitter Google+ Pinterest