Τραχανόσουπα με καραμελωμένα κρεμμύδια & μανιτάρια

Τραχανόσουπα με καραμελωμένα κρεμμύδια & μανιτάρια

Τραχανόσουπα με καραμελωμένα κρεμμύδια & μανιτάρια.

trahana soup05

Τον τραχανά μανιταριών τον μαγειρεύουμε όπως τον κλασικό τραχανά αλλά είναι πολύ πιο νόστιμος και αρωματικός.Η ήπια γεύση του γλυκού τραχανά τον κάνει ιδανικό καμβά για να προσθέσεις διάφορα υλικά, όπως λαχανικά ή κρέας. Η αλήθεια είναι ότι τον τραχανά  αρκετοί τον θεωρούν περισσότερο φαγητό για μικρά παιδιά ή για άρρωστους. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο πολύ τον χρησιμοποιούν σαν βάση για πιο γκουρμέ συνταγές όπως είναι το τραχανότο ή η συγκεκριμένη σούπα.

 

 Μια χουχουλιάρικη σούπα, με τα καραμελωμένα μανιτάρια και τον τραχανά να της χαρίζουν μια ήπια γλύκα και τα μανιτάρια να της προσδίδουν γήινη νοστιμιά. Με τη συμμετοχή του θυμαριού, τη διακριτική παρουσία του σκόρδου και μια νότα οξύτητας από το βαλσαμικό ξύδι και το γιαούρτι να την ολοκληρώνουν γευστικά, είναι μια ανεπιτήδευτη σούπα με απλά υλικά αλλά πλούσια γεμάτη γεύση. Η υφή της είναι ευχάριστα πηχτή, με τα μπιρμπιλάκια του τραχανά να την κάνουν πιο παιχνιδιάρικη και τα σαρκώδη μανιτάρια να δίνουν ένταση σε κάθε κουταλιά. Τη συνοδεύσαμε με φρυγανισμένο σπιτικό προζυμένιο ψωμί αλλά εσείς μπορείτε να την γευτείτε και με ένα παξιμαδάκι της αρεσκείας σας.

δψσφ

Η σούπα είναι πολύ απλή στην προετοιμασία της. Το πιο χρονοβόρο κομμάτι είναι να καραμελώσετε τα κρεμμύδια. Για ένα ήπιο καραμέλωμα θα χρειαστείτε περίπου 30 με 40 λεπτά. Για τη συγκεκριμένη συνταγή προτιμήστε κίτρινα ή λευκά κρεμμύδια. Μανιτάρια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα γνωστά μικρά λευκά μανιτάρια ή, αν βρείτε, μικρά καφέ μανιτάρια portobello (γνωστά και ως cremini ή brown) που έχουν πιο έντονη γήινη γεύση και είναι πιο αρωματικά. Φροντίστε να σερβίρεται τη σούπα όσο είναι ζεστή γιατί όσο μένει πήζει. Είναι ευπρόσδεκτη ως πρώτο πιάτο αλλά και αρκετά χορταστική, ώστε να αποτελέσει ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο.

trahana soup02

Προετοιμασία

Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
 
Ποσότητα/μερίδες: 6
 
Υλικά
  • 4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (60ml)
  • • ½ κιλό κίτρινα κρεμμύδια, καθαρισμένα, κομμένα στη μέση και κατόπιν σε λεπτές φέτες
  • ½ κιλό καφέ (cremini/μικρά portobello) ή λευκά μανιτάρια, 
    καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 1 κούπα τραχανά, γλυκό
  • 6−7 κούπες νερό, ανάλογα με τον τραχανά
  • 1 κούπα γάλα (240ml)
  • 1 σκελίδα σκόρδο, περασμένη στην πρέσα
  • 2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό (30ml)
  • 1 κ.γλ. θυμάρι, ξερό
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά βούληση
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ (προαιρετικά)
  • 6 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 6 κλωναράκια φρέσκο θυµάρι
 
Εκτέλεση
  1. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο σοτάρουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τα κρεμμύδια με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, περίπου 8 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να καραμελώσουν, περίπου 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε 5 λεπτά. Σβήνουμε με 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό και ανακατεύουμε, μέχρι να απορροφηθεί εντελώς. Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο. Αφήνουμε στην άκρη.
  2. Τραχανόσουπα με καραμελωμένα κρεμμύδια & μανιτάρια / Trahana soup with caramelized onions & mushrooms.trahana soup8 2 1
  3. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. Μόλις κάψει, προσθέτουμε τα μισά μανιτάρια και σοτάρουμε, μέχρι να μαραθούν και να πάρουν χρώμα, περίπου 5 λεπτά. Αφαιρούμε τα μανιτάρια από την κατσαρόλα και τα μεταφέρουμε, μαζί με τα υγρά τους, στο ίδιο πιάτο με τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε άλλη 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια. Τα μεταφέρουμε κι αυτά στο πιάτο.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε στην κατσαρόλα 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το σκόρδο περασμένο στην πρέσα, το θυμάρι και τον τραχανά. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, 6 κούπες νερό, το γάλα, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει και να χυλώσει, περίπου 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην πιάσει στον πάτο. Ανάλογα με τον τραχανά μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό, ώστε να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε, διορθώνοντας τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
  5. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι σε κάθε πιάτο και στολίζουμε, αν θέλουμε, µε 1 κλωναράκι θυµάρι.

        Σημειώσεις

  1. • Η σούπα όσο μένει, πήζει περισσότερο. Αν χρειαστεί να την ξαναζεστάνουμε, την αραιώνουμε προσθέτοντας λίγο νερό ή γάλα.

 

Kαλή επιτυχία!

Facebook Twitter Google+ Pinterest