Παραδοσιακό Ζυμωτό ψωμί με Σταρένιο Αλεύρι Λήμνου Οικογένειας Ποριάζη.

Παραδοσιακό Ζυμωτό ψωμί με Σταρένιο Αλεύρι Λήμνου Οικογένειας Ποριάζη.

Αν και όλες οι συνταγές για σπιτικό ψωμί είναι πάνω-κάτω ίδιες, το μυστικό για πετυχημένο ζυμωτό κρύβεται στο αλεύρι.
Το Αλεύρι της Οικογένειας Ποριάζη είναι ξεχωριστό καθώς κρύβει μέσα του όλα τα οφέλη και τη νοστιμιά από τα σκληρά σιτάρια Λήμνου που η ίδια καλλιεργεί. Αυτό φτάνει στο τραπέζι μας αγνό, απευθείας από το παραδοσιακό μύλο του νησιού και είναι το ιδανικό αλεύρι για ζυμωτό ψωμί.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι η παλιά, παραδοσιακή συνταγή για Λημνιό ζυμωτό ψωμί.

Υλικά

  • 1Kg σταρένιο Αλεύρι Λήμνου Οικογένειας Ποριάζη
  • 30 gr νωπή μαγιά (ή δυο φακελάκια ξερή)
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη ή μέλι
  • 2 κ.γλ. αλάτι
  • 2½ φλ. χλιαρό νερό (περίπου)
  • Ελαιόλαδο (λίγο για το πλάσιμο και λίγο για το λάδωμα του ταψιού)
  • λίγο σουσάμι (προαιρετικά)

 

 Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Για να ξεκινήσουμε το ζύμωμα πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά. Σε ένα μπολ, τη διαλύουμε πασπαλίζοντας  με λίγη ζάχαρη και ανακατεύοντας  με λίγο νερό. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Αφού αφρίσει είναι έτοιμη.

Βήμα 2ο

Παράλληλα σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και εκεί προσθέτουμε τη μαγιά. Ξεκινάμε το ζύμωμα προσθέτοντας το νερό λίγο-λίγο. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε ελαστική  μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης.

Βήμα 3ο

Τοποθετούμε τη ζύμη στο πάγκο και αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο λάδι. Έπειτα ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Της δίνουμε το σχήμα που επιθυμούμε, τη βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί και τη σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε έως ότου να ανέβει (να γίνει διπλάσια σε όγκο).

Βήμα 4ο

Με ένα μαχαίρι  χαράζουμε το ζυμάρι σε 2-3 σημεία και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή και με σουσάμι αν θέλουμε.  Φουρνίζουμε το ψωμί μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 45-50 λεπτά περίπου μέχρι να ξεκολλήσει απ΄ τα τοιχώματα του ταψιού και να ελαφρύνει.

Ξεφουρνίζουμε και το ψωμί μας είναι έτοιμο.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

74234650 2446065658944770 5980752967681179648 n

Facebook Twitter Google+ Pinterest