H Λήμνος ξέρει τι θα πει από καλό παξιμάδι
Κείμενο : Μαρία Βασιλοπούλου Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Γνωστή από την αρχαιότητα ως σιτοβολώνας του Αιγαίου, η Λήμνος παράγει εξαιρετικά άλευρα και, ως εκ τούτου, νοστιμότατο ψωμί και παξιμάδια.Από τα πιο γνωστά και εκλεκτά αυτά της οικογένειας Ποριάζη.
Το 1919 ο Νικόλαος Ποριάζης και η σύζυγός του Χρυσάνθη ανοίγουν έναν φούρνο στο χωριό Πορτιανού. Εκεί φτιάχνουν ψωμί και παξιμάδια, με δικά τους αλεύρια. Ο σύζυγος αρρωσταίνει και η κ. Χρυσάνθη όχι μόνο κρατά μόνη της τον φούρνο, αλλά μεγαλώνει και την παραγωγή. Τα χρόνια περνούν, η δουλειά περνάει στα παιδιά και, μετά, στα εγγόνια της, για να φτάσει σήμερα η τρίτη γενιά, με τον Νίκο και τον Δημήτρη, αλλά και η τέταρτη, με τη Φωτεινή Ποριάζη, να παρασκευάζουν ημερησίως, κατά μέσο όρο, 2 τόνους παξιμάδια και ψωμί.
Τα αλεύρια είναι από ντόπια στάρια και κριθάρι. Η οικογένεια καλλιεργεί περί τα 1.200 στρέμματα, ενώ άλλα τόσα είναι των συνεργαζόμενων παραγωγών.Στις σύγχρονες πλέον εγκαταστάσεις της εταιρείας εργάζονται δεκαεννέα άτομα. Τα παξιμάδια, μεγάλα, όπως τα έκαναν από παλιά στο νησί, χορταστικά και ιδιαίτερα νόστιμα, τα βρίσκουμε σε ολόκληρη τη Λήμνο αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, στα σούπερ μάρκετ ΑΒ, My market, Θανόπουλος και Σκλαβενίτης.
ΠΗΓΗ: www.gastronomos.gr